Fixa enkelt själv

Här hittar du råd och tips på hur du sköter om din bostad för längre hållbarhet och hur du själv kan åtgärda mindre fel på de saker du själv ansvarar för att underhålla i din lägenhet.

Tillbaka till Mitt boende

Frosta av frysen

Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Ju mer isen växer, desto mindre mat får du dessutom plats med. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande.

Gör såhär

  • Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor
  • Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker
  • Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen
  • Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet

Tips för bättre energibesparing

 

  • Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8˚C. Varje grad höjer kylskåpets elförbrukning med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12˚C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20˚C.
  • Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo som därmed drar mindre energi
  • Låt maten svalna innan du stoppar in den i kylen eller frysen. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst
  • Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst
  • Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt
  • Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt
  • Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet
  • Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet, då minskas energiförbrukningen och ett kyl- och frysskåp som är för varmt kan fungera bra igen

Köksfläkt

 

Spiskåpor med vred

Det är viktigt att du använder vredet på spiskåpan på rätt sätt för att säkerställa rätt luftkvalité i din bostad. Genom att känna till hur fläkten fungerar är det också lätt att upptäcka om den slutat fungera för att motverka dålig inomhusluft och slutligen mögel. Märker du att fläkten inte fungerar som den ska? Gör en felanmälan direkt!

Tips hur du använder spiskåpa med vred

  • I sitt standardläge ska det vänstra vredet stå på symbolen för stängt köksspjäll och det högra vredet stå på fläkthastighet ”Min” eller ”1” och ett normalt luftbyte i lägenheten sker. Står hastigheten på ”2” eller ”3” vädras den varma luften ur lägenheten för snabbt och det blir kallare i luften och längs golven.
  • Vid matlagning ska matoset sugas upp i fläkten. Då behöver du först öppna köksspjället genom att vrida det vänstra vredet till symbolen som visar ett öppet spjäll. Vrid sedan på det högra vredet till läge ”2” eller ”3” för att öka hastigheten på fläkten. OBS! Vrid tillbaka vreden i standardläge en stund efter du är klar.
  • Vid dusch/bad ska fukten i badrummet sugas bort för att inte spridas i lägenheten och orsaka mögel. Då behöver det högra vredet stå i sitt standardläge på symbolen för stängt spjäll. Vrid sedan på det högra vredet till läge ”2” eller ”3” för att öka hastigheten på fläkten. OBS! Vrid tillbaka vreden i standardläge en stund efter du är klar.

 

Spiskåpor med knappar

Det är viktigt att du använder knapparna på spiskåpan på rätt sätt för att säkerställa rätt luftkvalité i din bostad. Märker du att fläkten inte fungerar som den ska? Gör en felanmälan direkt så vi kan motverka dålig inomhusluft och eventuellt mögel i din bostad.

Tips hur du använder spiskåpa med knappar

  • I standardläge sker ett normalt luftutbyte i lägenheten.
  • Vid matlagning ska matoset sugas upp i fläkten. Tryck på någon av knapparna 1-3 för att öka fläkten (återgår automatiskt efter viss tid).
  • Vid dusch/bad ska fukten i badrummet sugas bort för att inte spridas i lägenheten och orsaka mögel. Tryck på kappen märkt ”VL” för att öka allmänventilationen inkl. badrummet, den återgår till standardläge efter 60 min.

Stopp i avlopp

När vattnet rinner ut sakta i avloppet i kök och badrum bör du rengöra golvbrunnen eller vattenlåset så snart som möjligt innan det blir helt stopp. Att det blir trångt i rören beror på avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet.

Gör såhär

Mindre stopp i handfat och diskho går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd. Du kan även plocka isär och rensa vattenlåset som sitter under handfatet/diskhon. Tips på hur du rensar vattenlåset hittar du här

Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att undvika dålig lukt och sakta rinnande vatten. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.
Är du bortrest under en längre tid, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i diskho, handfat och wc-stol då och då. På så sätt slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåsen avdunstar.

Här kan du se en film om hur du enklast rensar vattenlåset i din golvbrunn:

 

Tips för att förebygga stopp

  • Släng kaffesump och teblad i soporna – inte i vasken
    Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen – inte i toaletten
    Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon

Golv

De flesta golvytor inklusive parkett rengörs lättast genom våttorkning. Observera att linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Skydda golvet från repor genom att sätta skydd, t.ex. filttassar, under tunga möbler som du ska flytta. Mer utförliga råd från Golvbranschens Riksorganisation hittar du här.

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak kan ofta se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med John Mattson innan du gör en taktvätt. Tänk på att om stickkontakterna till dina taklampor inte passar i lamputtagen måste stickkontakterna bytas.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Balkonger

Balkongen tillhör lägenheten och är hyresgästens ansvar. Det är inte tillåtet att montera parabol, antenn eller annan utrustning på fastighetens tak, skorsten, fasad eller fönster. Parabol eller antenn får inte heller placeras så att den sticker ut utanför fasaden. Observera att det är förbjudet att borra i fasaden. Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen på grund av os och brandrisk. Tänk på att även rökning på balkongen kan störa grannar.

Se till att inte förvara mattor eller dylikt på balkongen under vintern, dessa kan frysa och skapa sprickor i betongen. Det är bra om du själv kan minska mängden snö på balkongen. Om du skottar snö från balkongen se till att det inte hamnar på någon annans balkong eller på förbipasserande på marken. Ha gärna någon som står vakt nedanför.

Elektricitet

Kontrollera alltid säkringarna i elskåpet om en lampa eller el-apparat slutat fungera. Stäng först av den apparat/lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Titta sedan i elskåpet om någon av säkringarna slagit av. Knäpp tillbaka säkringen och prova att slå på din lampa eller apparat igen.

Eluttag i väggarna kan bli lösa efter många ommöbleringar. Det kan innebära en risk för brand. Kan du inte sätta fast ett löst eluttag själv, gör en felanmälan till oss så hjälper vi dig.

Hittade du den information du letade efter?

Tack för ditt svar!

Vi hjälper dig!

Hittade du information du sökte?

  • Ange din E-postadress om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.